0%

Facebook’ta satış nasıl yapılır? Facebook reklamı nasıl verilir? Facebook’ta satış yapmak yasal mıdır? Facebook’ta satış artırma yolları nelerdir? Facebook reklam maliyeti nasıl düşürülür?

Gönderen : woopodcast Yayınlanma:


Facebook’ta satış nasıl yapılır? Facebook reklamı nasıl verilir? Facebook’ta satış yapmak yasal mıdır? Facebook’ta satış artırma yolları nelerdir? Facebook reklam verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Facebook reklam maliyeti nasıl düşürülür?

Konumuz “Satış ve Reklam”

Facebook’ta satış ve reklam yapmak için bilmeniz gereken konuları sırayla paylaşıyoruz.

Facebook’ta satış yapmak yasal mıdır?

Facebook üzerinden satış yapmak, Instagram’dan satış yapmak ya da offline bir mağazanızdan satış yapmak ile aynıdır. Vergilendirme, vergi ödemeleri ve hukuki açıdan aynı gereklilikleri içerir. Yani ticari bir kimliğiniz, daha doğrusu bir şirketiniz olması gerekir.
Eğer ticari bir kimliğiniz yok ise önce bir şirket kurmanız gerekir. Böylece artık vergi mükellefi olmuş oluyorsunuz, bu şekilde satış faaliyetinde bulunabilirsiniz.
Örneğin; minimum maliyet ile bir şahıs şirketi kurabilirsiniz. Ya da ortaklı limited şirketi ya da anonim şirketi de kurabilirsiniz, şirket türleri arasında vergi oranları farkları gibi bazı farklılıklar olabiliyor. Hangi şirket türünü kurmak istediğinizi araştırabilirsiniz.
Minimum maliyette şirket açmak için şahıs şirketi önerilebilir.
Facebook ya da Instagram’da satış yapmak için şirket kurmanız dışında, herhangi bir ticari engel bulunmamaktadır. Bu koşullarda yasaldır. Ancak, bilinmesi gereken birkaç konu var.
Konunun, bütünlük kazanması için, başlıklar halinde ilerleyelim.

Facebook’ta satış nasıl yapılır?

Facebook sosyal bir iletişim ağıdır. Türkiye’de şu anda bu kanalda doğrudan satış yapılmamaktadır.
Facebook’ta ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz ve satış yapabileceğiniz potansiyel müşterilerinize ulaşma fırsatları bulabilirsiniz.
Bu arada, “Türkiye’de” diye bir sınırlama getirdik. Bir parantez açarak hemen açıklayalım.
Amerika’da Facebook’ta kredi kartı bilgileri girerek satış yapma işlemleri var.
Ancak, Türkiye’de Facebook’ta şu anda bu işlemi yapamıyorsunuz. Ancak, şöyle yapabilirsiniz;  Türkiye’de Facebook sayfanızda bir mağaza açarak, orda ürünleri sergileyebiliyorsunuz ve ürünleri satın almak isteyen kişiler, o ürünlere tıkladığında, o ürünlerin satışını yaptığınız e-ticaret sitenize yönlendirerek satış işlemini yaptırabilirsiniz. Yani bir e-ticaret siteniz olması gerekir ve Facebook sayfanızdan sitenize yönlendirme yapmanız gerekir. Bu parantezi şimdilik kapatıyoruz, yazının ilerisinde tekrar bu konuya geleceğiz.
Neden Facebook’ta direkt satış yapamıyorsunuz?
Çünkü, Türkiye prosedürlerinde satış için gerekli olan müşteri bilgileri, kargo, teslimat, faturalama gibi kayıtları tutabilme ve ödeme alabileceğiniz bir pos sistemi Facebook’ta bulunmuyor.
Facebook’u satışlarınızı artırmak için araç olarak kullanabilirsiniz.

Özetle; Facebook’ta satışları artırma yollarına geçmeden önce şu üç maddeyi tamamlamak gereklidir;

1.Satış yapabilmeniz için vergi mükellefi olmanız yani bir şirketiniz olması gerekir.
2.Ürünlerinizi satışa sunduğunuz, müşteri bilgilerini kayıt alabileceğiniz ve ödemeyi tahsil edebileceğiniz ödeme sistemi olan yani bir e-ticaret sitenizin olması gerekir.
3. Facebook’ta normal bir profil sayfası değil, bir Facebook İşletme sayfası açmanız gerekir ve buradan e-ticaret sitenize yönlendirme yapmanız gerekir.
“Facebook İşletme hesabına nasıl geçildiğini”, İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisinde 9.bölümde dinleyebilirsiniz.

Bahsettiğimiz bu üç maddeyi tamamladıysanız, artık Facebook’ta satış artırma yollarına başlayabiliriz.

Öncelikle kredi kartınızı Facebook İşletme sayfanıza tanımlamalısınız.
Bunun için, Facebook İşletme sayfanızda Ayarlar bölümünden Ödemeler bölümüne girdiğinizde Hesap Ayarlarına tıklıyorsunuz. Yeni bir kredi kartı eklemek için Ödeme Yöntemleri başlığı altındaki Ödeme Yöntemi Ekle’ye tıklıyorsunuz ve kredi kartı bilgilerinizi girebiliyorsunuz.

Facebook’ta satış yapmak için iki yöntemi uygulayabilirsiniz.

1. Facebook’ta mağaza sayfası ekleme yöntemi (Yukarıda bahsettiğimiz yöntem)
2. Gönderinizi öne çıkarma yöntemi

1.Facebook’ta mağaza sayfası ekleme yönteminde; Facebook işletme sayfanızda Ayarlar bölümünden Sayfayı düzenle alanından bir sekme ekle’ye tıklıyorsunuz ve Mağaza ekleme sekmesinden satmak istediğiniz ürünlerinizin görselini, videolarını, özelliklerini ekleyerek, e-ticaret sitenize o ürünün satış sayfasına yönlendirme linkini ekleyebilirsiniz. Böylece Facebook’ta bu ürünlerinizi gören kişiler ürünün linkine tıklayarak e-ticaret sitenize ulaşır ve satın alma işlemini gerçekleştirir.

Facebook’ta mağaza sayfası ekleme yönteminde satış artırmak için ne yapabilirsiniz?

Bu gönderinizde “Satın Al” ya da “Daha Fazla Bilgi Al” gibi eyleme çağrı ifadeleri eklemeniz ve net yüksek çözünürlükte ürün görseli kullanmanız satışa yönelimi artıracaktır.

Ürünlerinizle ilgili puan vermeye ve yorum yapmaya takipçilerinizi cesaretlendirebilirsiniz.
Ürünler hakkında sorular gelebilir, çok hızlı şekilde cevap vermeye özen gösterin.
Ürünlerinizi Facebook Mağazanıza eklemekle kalmayıp, aynı zamanda  Facebook zaman tünelinde de paylaşımlar yapın.
Farklı ürün seçenekleri sunmaya çalışın.
Bunlar daha fazla kişi tarafından dikkat çekmenizi sağlayarak, satışlarınızı artıracaktır.

2. Gönderinizi öne çıkarma yönteminde ise; Facebook reklamı yaparak satışlarınızı artırabilirsiniz.
Yani, Facebook’ta paylaştığınız normal bir gönderiyi, reklama dönüştürebilirsiniz. Bunun için tabi ki, Facebook İşletme hesabında olmanız gerekir.
Facebook İşletme sayfanızda gönderinizi yayınladıktan sonra, gönderinizin altında ”Gönderinle daha fazla kişiye eriş” düğmesi oluşacaktır. Buraya tıklıyorsunuz, kolayca minik bütçe ile Facebook reklamı yapabiliyorsunuz.
Gönderinizi daha fazla kişiye ulaştıracak hedef kitle seçebilirsiniz. Gönderinize tıklayıp, gelen kişileri ürün satışı için e-ticaret sitenize yönlendirebilirsiniz.

Bu yöntem, Facebook reklam panelini kullanmak karmaşık geliyorsa; özellikle reklam vermeye yeni başlayacaklar için basit kolay bir çalışma olacaktır.

Facebook’ta gerçekleştirdiğiniz ödemeleriniz (örneğin Facebook reklam maliyetleriniz) ve faturalarınız da, sayfanızda belirttiğiniz e-posta adresinize gönderilir.

Daha detaylı reklamlar vererek de satışlarınızı artırabilirsiniz.
Facebook sayfanızın beğeni sayısını artırmak, web sitenizin ziyaretçi sayısını artırmak, satışları artırmak için detaylı reklam vermek, daha kısa sürede daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Facebook’ta reklam verme nasıl yapılır?

Facebook Reklam Yöneticisi yani Facebook Business Manager (Facebook Ads Manager) (https://www.facebook.com/adsmanager/manage/campaigns ) sitesi üzerinden reklam verebilir ve reklamlarınızı yönetebilirsiniz.

Reklam Yöneticisi Paneli (Business Manager ekranı) sayesinde neler yapabilirsiniz?
Çeşitli reklam kampanyaları oluşturabilir, pazarlama hedefinizi, erişmek istediğiniz kişileri yani hedef kitle özelliklerini belirleyebilir, reklamınızı göstereceğiniz yerleri ve reklam formatını seçebilirsiniz, reklamlarınızın gösterimi için zaman planlaması yapabilirsiniz.
Reklam maliyetlerinizi düşürecek yöntemler geliştirerek, zamanla daha düşük maliyetli reklamlar verebilirsiniz. Facebook reklam maliyeti düşürme nasıl yapıldığını, yazının devamında detaylı şekilde açıklıyor olacağız.
Tek seferde birden fazla reklamı yönetebilirsiniz, çok sayıda reklamın hedef kitle, bütçe ve reklam alanı gibi ayarlarını düzenleyebilir ve reklamlarınızı çoğaltarak yeni reklamlar oluşturabilirsiniz.
En önemli aşamalardan biri olan reklam performansını detaylı inceleyebilirsiniz. Kampanyalarınızın performansını detaylı şekilde görebilir, sizin için önemli olan ölçümleri görmek için kırılımlar uygulayabilir ve reklam raporları oluşturabilirsiniz.

Reklam yöneticisi sayfasını mobil cihazlardan da kullanabilirsiniz. Android ve iOS için Reklam Yöneticisini indirebilirsiniz. Mobilde indirmek için; Facebook Ads Manager ya da Facebook Reklam Yöneticisi yazarak ulaşabilirsiniz.
Ancak, mobilde bazı alanlar görünmeyecektir. Bu yüzden Reklam Yöneticisi sitesini bilgisayarınız üzerinden kullanmanız daha verimli olacaktır.

Facebook reklamlarınızda kullanacağınız görselleri hazırlarken, dikkat etmeniz gereken detaylar var. Yani daha etkili bir reklam için bu yolu izleyebilirsiniz.

Facebook reklam görselleri hazırlama nasıl yapılır?

Reklamlarda kullanacağınız görseller için önerilen görsel boyutu 1200×628 px.
Görsel en boy oranı 1,9:1
Reklamlarda yazacağınız metin karakter sayısı 90, başlık karakter sayısı 25, kullanacağınız bağlantı açıklaması 30 karakterden oluşması önerilir.
Reklamlarınızda, kullanıcıyı e-ticaret sitenize gönderecek ve satışa yönlendirecek bir eylem çağrısı yapmanız, dönüşümü artırmada etkili olacaktır.
Eylem çağrısı nedir? Örneğin; “Şimdi Alışveriş Yap” veya “Daha Fazla Bilgi Al” butonları eylem çağrısıdır.  Reklamlarınıza, bu isimlerde buton ekleyebilirsiniz.
Şu ayrıntıyı da dikkate alabilirsiniz; genel olarak, “hemen” ya da “şimdi alışveriş yap” gibi butonlar kullanıcılarda panik yaratabiliyor. O yüzden, onlar yerine;  “Daha fazla bilgi al” gibi daha rahatlatıcı çağrılar yaparsanız daha çok dönüşüm alabilirsiniz. Ancak dilerseniz, siz kendi reklamlarınızda her ikisini de deneyebilirsiniz. Özellikle belli bir zaman dilimi olan indirim kuponlu reklamlarda “hemen”  ya da “şimdi” ile başlayan eylem çağrıları daha çok etki yaratabilir. Kuponun belli bir zamanda geçerli olacağını düşünürsek, bu tür kampanyalarda hızlı hareket etmeye davet etmeniz olumlu sonuçlar yaratabilir, deneyebilirsiniz.

Facebook reklam maliyetleri belirleme nasıl yapılır?

Facebook reklam maliyetlerinizi belirlemek de önem taşıyor.

Facebook’ta ödeme yapacağınız maliyet çeşitleri bulunur. Bunlardan seçim yaparak reklamlarınızı oluşturabilirsiniz.

Facebook reklam maliyet çeşitleri nelerdir?

1. CPC – Cost Per Click (Tıklama Başına Maliyet). Türkçe olarak TBM de diyebiliriz.
Bu maliyet çeşidini seçtiğinizde kullanıcılar reklamınıza sadece tıkladığında ödeme yaparsınız.
Kullanıcılar, reklamınızı sadece görüntülediyse reklam yönetimi sayfasında tanımlı olan kredi kartınızdan ücret çekilmeyecektir. Bu fiyatlandırma modeli sayesinde, sadece tıklamalar için kredi kartınızdan ödeme yapmış olursunuz.
2. CPL – Cost Per Like (Beğeni Başına Maliyet).
Reklamınıza aldığınız her beğeni başına ücret çekilir.
3. CPM – Cost Per Mille (1000 Gösterim Başına Maliyet)
Reklamınızın her 1000 gösteriminde bir ücret çekilir.
4. CPA – Cost Per Action (Aksiyon Başına Maliyet)
Reklamınıza gelen belli bir aksiyon için ücretlendirmedir. Örneğin; bir ürün satmak için Facebook reklamları yapıyorsunuz ve bu maliyet çeşidini ayarladınız; bu durumda reklamlarınızdan satış başına belirli bir maliyet çıkacaktır. “aksiyon” olarak ifade edilen, “satış adeti” demek oluyor.

Peki, siz hangi maliyet çeşidini seçmelisiniz?
Bunu, belirlemek için kendinize şu soruyu sorun: “Ben ne için reklam veriyorum?”

Hangi maliyet çeşidine karar vereceğinizi belirlemek için, önce Facebook’ta ne için reklam verdiğinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Facebook sayfanızın beğeni sayısını artırmak mı, internet sitesi ziyaretçi sayınızı artırmak mı yani sitenize trafik çekmek için mi yoksa satışları artırmak mı gibi. Buna göre tercih edebilirsiniz.
En çok tercih edilen maliyet çeşidi, genelde CPC’dir. Dönüşüm oranı optimizasyonlarında en yaygın CPC çeşidi kullanılıyor. Ancak, siz, kendi sektörünüz, kendi ürün ve hizmetleriniz için ve reklam verme hedeflerinize göre, en doğru çeşidi belirlemek için diğerlerini de deneyebilirsiniz. Performansı ölçebilirsiniz ve buna göre kendi işletmeniz için en doğru maliyet çeşidini belirleyebilirsiniz.

Facebook reklam maliyeti nasıl düşürülür?

Reklam Yöneticisi üzerinden reklam verirken reklam maliyetlerinizi azaltarak dönüşümlerinizi artırabileceğinizden bahsetmiştik. Bunun için reklam maliyetlerinizi belirleyen konulara dikkat etmelisiniz. Bunlar; hedef kitle, alaka düzeyi ve tahmini aksiyon oranıdır. (Aksiyon dediğimiz; beğeni, görüntülenme, tıklama sayısı…gibi)

Bunu senaryolaştıralım; reklamınız spesifik bir kitle için hedeflendiyse, örneğin; 18-34 yaş grubu kadın, evli, moda sektörü ile ilgilenen, iş unvanı müdür olan gibi spesifik bir hedef kitleye, topuklu ayakkabı reklamı veriyorsunuz.
Bu kitle ile verdiğiniz reklam arasındaki alaka düzeyi daha yüksek olacaktır. Böylece kitlenin reklamla etkileşime girmesi, tahmini aksiyon oranının artması ve dönüşüm oranının yükselmesi sağlanacaktır. Dönüşüm oranının yükselmesi, reklam maliyetlerinizi düşürür.
Zaten reklamı gören herkes, bu reklamla ilgilendiği için, artık Facebook’a o reklam için çok para ödemenize gerek kalmaz… gibi. Tabi bu süreç bir anda değil, zamanla gerçekleşecektir. Maliyet düşünce, dönüşüm oranı yani ROI artar. Bu şekilde zamanla çok daha düşük reklam bütçeleri ile satış adetinizi daha da artırabilirsiniz.

Reklam maliyetlerinizi düşürerek ROI’yi artırmanızın diğer bir yolu da reklam modelinizdir. Reklam Yöneticisi üzerinden çeşitli modellerde reklamlar verilebiliyor. Facebook reklam modelleri arasından tek görsel olarak, tek video olarak ya da hem görsel hem video içeren döngü (Carousel) reklam modellerini kullanabilirsiniz.
Döngü reklamların tıklanma oranları daha yüksektir. Bu da reklam maliyetinizi düşürerek dönüşüm oranlarınızı (ROI) artırır.
Bu tür döngü reklamlarını öneririz. Ancak, yine bahsettiğimiz gibi kendi işletmeniz için en uygun reklam modelini bulmak için arada bir farklı reklam modellerini de denemenizde fayda var.

Reklam konusunu çok daha iyi kavramak ve üzerinde rahat çalışabilmek için İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisini ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz.

Son olarak, bilmeniz gereken önemli bir detay var. Facebook tatil günlerinde, özel günlerde veya alışveriş festivalleri gibi önemli sezonlarda reklam maliyetlerini artırır. Bunu dikkate alarak Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Yılbaşı, Black Friday, Sevgililer Günü gibi dönemlerde daha yüksek reklam fiyatları ile karşılaşabilirsiniz. Reklam bütçenizi, bu dönemlere göre ayarlamayı ihmal etmeyin.

Sosyal medya yönetimi hakkında tüm detaylar ve örnekler için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.

Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!

@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
Linkedin
Youtube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast


Yorumumu Yazıyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar * ile işaretlendi


Oynat Kapak Parça Başlığı
Yazarları Takip Et
EN TR