0%

BlockChain Teknolojisinin Yapıcı Potansiyelini Fark Et!

Gönderen : woopodcast Yayınlanma:


BlockChain’in Yapıcı Potansiyelini Fark Et!

BlockChain Hangi Sektörlerde Nasıl Kullanılıyor?

10 Sektörde BlockChain Etkisi!

Türkiye ve Dünya’da BlockChain Projeleri Nelerdir?

Öncelikle Blockchain nasıl çalışır? kısaca hatırlayalım; BlockChain bir veritabanıdır; merkezi olmayan, katılımcılar arasında dağıtık yapıda bir veritabanıdır, dağıtık defter sistemi de denebilmektedir.
Bir blockchain verileri, eşler(taraflar) arası bir ağda kaydeder. Her katılımcı fikir birliği yani konsensüs algoritmaları kullanarak verileri görebilir ve doğrulayabilir veya reddedebilir. Onaylanan veriler deftere bir “bloklar” koleksiyonu olarak girilir ve değiştirilemeyen kronolojik bir “zincirde” saklanır.
Bir blok zincirinde, tüm ağ katılımcıları kabul etmedikçe; saklanan verilerin değiştirilmesi veya kurcalanması mümkün değildir. Bu özelliği sağlamak için; kriptografik şifreleme tekniği kullanılır.
Bu nedenle, blockchain sistemleri, veri-kayıt-doküman-ödeme işlemleri için güvenilir yeni bir altyapı modeli sunar.
BlockChain teknolojisi hakkında detaylı bilgi için Yeni Dünya’nın Digital Üssü: BlockChain! konulu yazımızı okumanızı öneririz.

BlockChain’in Yıkıcı Yapıcı Potansiyelini Fark Et!

BlockChain teknolojisi ilk olarak finans sektöründe kullanıldı. BlockChain teknolojisi, ilk defa, elektronik para ya da kripto para birimi olan Bitcoin’in kullanıldığı altyapıdır.
Bu yüzden Bitcoin Altyapısı; BlockChain 1.0 diyebiliriz.
Bu kullanımla ile; BlockChain, işlem maliyetlerini ciddi oranda azaltma ve doğru uygulandığında ekonomiyi yeniden şekillendirme potansiyeli olduğu fark edildi.

2008 küresel ekonomi krizi ile ilgili bir makaleden alıntı ile bu potansiyeli vurgulayabiliriz:

Facebook’un Libra’sının yaratıcısı Ekonomi Profesörü Christian Catalini ve yine Ekonomi Profesörü olan Joshua S. Gans‘ın “SOME SIMPLE ECONOMICS OF THE BLOCKCHAIN” makalesinin girişi şöyle başlıyor;
“2008 yılındaki mali krizden sonraki Acil Ekonomik İstikrar Yasasının, Amerikan mali sistemini çökmekten kurtardığı dönemde ortaya çıkan Bitcoin ile, tarihte ilk defa, maliyetli bir aracıya gereksinim duyulmadan, birbirinden uzak ve birbirine güven duymayan iki taraf arasında, güvenilir bir biçimde değer transferi gerçekleşmiştir (Catalini ve Gans, 2017, s.1).”

Bu nedenle BlockChain; ilk etapta Finans sektörü için tabi ki çok önemli.

Ayrıca, Blockchain teknolojisi her türlü dijital veriyi güvence altına almak için de son derece yararlı bir altyapıdır. Dolayısıyla, BlockChain; çeşitli endüstrilerde kullanılabilir; bilgi-kayıt-doküman-sözleşme süreçleri olan her türlü alanda uygulanabilir.

BlockChain Hangi Sektörlerde Uygulanıyor?

Blockchain teknolojisi hangi sektörlerde nasıl kullanılıyor, sırayla ilerleyelim.

1. Finans sektörü:

Blokzincir teknolojisi için bankasız para, yöneticisiz şirket, politikacısız ülke benzetmesi yapılıyor.
Peki, bu fikirler nereden geliyor?

Altyapısı BlockChain 2.0 olan Ethereum platformunu, bizlere tanıtan Vitalik Buterin‘in söylediği gibi;
blockchain tabanlı sistemler, insanların aracılarla çalışma ihtiyacını ortadan kaldırır.
Artık komisyoncular olmayacağından; insanların, doğrudan birbirleriyle çalışmalarını sağlar.
Böylece az önce bahsettiğim “işlem maliyetlerini ciddi oranda azaltma” eğilimi de buradan geliyor.
Örneğin; Uber Taksi&müşteri ilişkisinde; Blockchain platformu; Uber’i devreden çıkarır ve taksi şoförlerinin doğrudan müşteriyle çalışmasına izin verir.
Bu tür blockchain projeleri geliştikçe; benzin, geçiş ücreti, park ücreti ödemeleri otomatik ödenebilir.

Örneğin;  Bitcoin gibi kripto paraların yatırım veya ödeme aracı olması durumunda; ülkeler arası emlak alım-satımı gibi işlerde ya da kripto para birimlerini yurt dışına aktarımı gibi senaryolarda; bankaların sunduğu hizmetlere göre, BlockChain sistemi daha ucuz ve daha hızlıdır.

Örneğin; IoT (Nesnelerin İnterneti) alanında da kripto paraların etkinliğinden söz edebiliriz.
 IoT cihazlarının makineden makineye (M2M) ekonomisini; yani, temelde insan olmayan cihazlar arasında para değişimi gibi, küçük finansal işlemlerin yapılabileceğini öngörebiliriz.
Bu yüzden, IoT uyumlu para birimlerine olan talep artacaktır. Şu anda kripto para birimleri de bu transferler için gayet uygun.

Samsung ve IBM iş birliği ile 2015 yılında ilk tanıtımını yaptıkları ADEPT isimli BlockChain projesi var.
Nesnelerin İnterneti cihazlarının;
birbirleriyle mesajlaşması için; Telehash,
dosya paylaşımı için BitTorrent ve akıllı sözleşmeler (smart contract) için Ethereum platformunu geliştirecek üç protokol geliştirdi. Böylece, cihazlar, yazılım güncellemesi, bug temizliği, enerji kullanımlarınıın takibini kendi aralarında, merkezi bir sisteme bağlı olmadan mesajlaşarak yapabilecekler.

Tabi bu teknolojide; artık nakit paradan söz edemeyiz. Kripto ya da digital paralar gibi sanal para transferlerini, önce benimsemek gerekiyor. Dolayısıyla, bu teknolojiden tam olarak yararlanmamız için önce sosyoekonomik ve teknik olarak sanal para mantığına adapte olmamız gerekecek. Bu da uzun vadeli bir süreçtir.

2.Lojistik: Gümrük Kontrolü ya da Tedarik Zinciri Yönetimi de buna dahil edilebilir.
Blockchain teknolojisi, bir tedarik zinciri ağında “hammadde, ürün, hizmet” oluşturma ve dağıtma sürecinin tamamını izlemek için kullanılabilir. Dağıtılmış bir veritabanı, ürünle ilgili verilerin güvenli bir şekilde kaydedilmesi, ürünlerin orijinalliğinin yanı sıra ödemelerin ve taşımanın şeffaflığının sağlanması için de uygun olabilir.
Örneğin; Hammadde veya gıda tedarik zinciri kimlerden oluşur?
Üreticiler, tedarikçiler, lojistik şirketlerini ve son perakendecileri kapsar.
Şu anda, tedarik zinciri yönetim sistemi verimlilik ve şeffaflık eksikliğinden muzdariptir.

Tüm tarafları bu tedarik ağına entegre etmeye çalışırken zorluklarla karşılaşılır. Nedir bu zorluklar?
Bilgi alışverişinin-onay süreçlerinin hızlı olmaması, ürünün bozulmadan alıcıya ulaşmasındaki verimlilik-kalite, komisyonculardan dolayı maliyetler, perakende satış fiyatları, karlılık, rekabet gibi pek çok unsur etkilidir.
Aslında istenen süreçse; ürünlerin ve malzemelerin yanı sıra paranın ve verilerin, tedarik zincirinin tüm aşamalarında sorunsuz bir şekilde hareket etmesi gerekir.

Bir ürünün, fabrikadan mağazalar dahil tüm yolculuğunun, BlockChain sisteminde takip edilmesi neler sağlar?
Blockchain‘de depolanan tüm bilgilere ilgili tüm tarafların erişebilir, böylece bir şirket diğerinin hangi bilgileri yayınladığını kolayca görebilir ve doğrulayabilir. Bu da birlikte çalışabilir bilgi oluşturmayı sağlar. Birçok şirket, iş bilgilerini birbirlerine göndermek için Elektronik Veri Değişimi (EDI) sistemlerine güvenmektedir. Ancak, bu veriler anlık olarak değil, genellikle gruplar halinde yayınlanır. Bir gönderi kaybolursa veya fiyatlandırma hızla değişirse, tedarik zincirindeki diğer katılımcılar bu bilgileri yalnızca bir sonraki EDI çıktısında alırlar.
Blockchain’de ise; dağıtık ağ yapısından dolayı bilgiler düzenli olarak güncellenir ve ilgili tüm katılımcılara hızlı bir şekilde dağıtılabilir.
Blockchain, ayrıca belgenin orginalliğini korur. Belgenin digital imzalarla değişmezliğini sağlar ve anlaşmalar yalnızca, ilgili tüm taraflar konsensüse ulaştığında değiştirilebilir. Bu şekilde kuruluşlar, avukatlarıyla evrakları incelemek için veya anlaşma süreçlerinde daha az zaman harcayabilir, bunun yerine eforlarını yeni ürünler geliştirmek veya iş büyümesi için kullanabilirler.

Ayrıca, BlockChain, gıda güvenliği ve kalite kontrolünü sağlayacaktır. Nasıl?
Ürünün orjinalliğinin korunması, yani çürütmeden, belli sıcaklıkta taşınması ile ilgili gerekli prosedürlerin sağlanması gibi, hangi aşamada bozulmanın olduğunu görmek ve düzeltme fırsatı olması gibi. Bunun yanı sıra; akıllı kontratlarla teslimat ve ödemelerinin bu digital platformda yapılması gibi.
Tüm bu süreçte, evrak-lojistik-banka-ödeme süreçlerindeki komisyoncuların da ortadan kalktığını düşünebilirsiniz.
Böylece, hem ürün kalite kontrolü hem de şeffaf ve hızlı bilgi alışverişi, hızlı onay süreci,  zaman, maliyet, kar marjı, satış fiyatı, rekabet açısından kazanılan değeri düşünebilirsiniz.
Şu an ki mevcut yapıyla,  bu teknolojiyi karşılaştırdığınızda, piyasada olabilecek bu yeniden yapılanma potansiyelini fark edeceksiniz.
Önceki yazılarımızda “İnternet bilgi paylaşımı ise; blockchain değer paylaşımı” olduğundan bahsetmiştik. İşte bu değer paylaşımına ya da BlockChain’in yapıcı potansiyeline çok güzel bir örnek tedarik zinciri yönetimidir.

Tedarik Zinciri konusunda BlockChain uygulamaları geliştiren startup’lardan bazıları;
Fluent, Provenance, Skuchain, Blockverify

3.Seçimler: Bu çok konuşulan popüler bir konudur.
“BlockChain bir veritabanıdır” demiştik. Bilgi-kayıt-doküman-takip gerektiren süreçlerde; şeffaf, şifreli, anonimliği sağladığından oylama gerektiren süreçlerde, seçimlerde kullanılabilir.
Hatta Public BlockChains olarak isimlendirilen blok zincir çeşiti üzerinde uyarlanıyor.
Seçim sürecinde seçmen kaydı, kimlik doğrulama, geçerli oyların tespit edilmesi ve kaydedilmesi için BlockChain bir kayıt defteri gibi güvenli bir veritabanı olarak kullanılabilir.
Halka açık ve verilerin değiştirilemez, silinmez olduğu “oy kayıt defteri” oluşturabilir, böylece seçimlerin digital ortamda, daha hızlı, daha adil ve demokratik olmasını sağlayacaktır.

Democracy Earth Vakfı, blockchain ile oylama yapabilecek sistemler için devletlerle çalışıyor.

Ayrıca, vergi tahsilatından; mali yardım dağıtımlarına kadar, çeşitli senaryolarda veri bütünlüğü ve takibi sağlanabilir. Böylece, yolsuzluğu önlemede de etkilidir.

4. Kamu yönetimi alanı: Patent, telif hakkının, digital kimlik, diploma gibi eğitim belgelerinin ya da pasaport, tapu kayıtlarının saklanması, kopyalama-değiştirme-paylaşımının izinsiz yapılamasını engeller; evrak işlerinin güvenli şekilde kaydedilmesini ve korunmasını sağlar.

Telif hakkıdan bahsederken hemen hatırlatalım; müzisyenler, video içeriği yapanlar, sanatçılar genellikle dijital korsanlık, telif ücretinin ödenmemesi gibi konularda çok mücadele ederler.

Blockchain teknolojisi, ürünü ya da içeriği; kimin kiraladığını, satın aldığını, kullandığını; şeffaf ve değiştirilemez şekilde kaydeden bir takip platformu oluşturur.
Böyle bir platform, temel olarak kendi kendini yürüten dijital sözleşmeler olan akıllı sözleşmeler (smart contract) yoluyla ödemeleri de kolaylaştırabilir.
Mycelia ve UJO Muzic,  müzik sektörü için blockchain tabanlı sistemler geliştiriyor.

5.Sağlık ve İlaç Sektörü: İlaçları izlemek ve hasta verilerini yönetmek gibi.
Sahte ilaçlar ya da ürünleri engellemek için; BlockChain teknolojisi ile ilaç paketlerine benzersiz, değiştirilemez bir kimlik kodu doğrulama sistemi yapılabilir.
Ayrıca, blockchain, hastanelere önemli güvenlik avantajları sunabilir. Çünkü bu kurumlar, tıbbi yüksek veri değerinden dolayı hacklenme sorunu yaşarlar.
Verilerinin gizliliğini, doğruluğunu korumak için de, ciddi güvenlik maliyetleri harcarlar.
BlockChain bu alanda iyi bir çözüm sunabilir.

Bunun dışında; Sigorta dolandırılığının önüne geçmek için de yine BlockChain kullanılanilir.
Amerika, sağlık sigortası dolandırıcılığıyla mücadele etmek için her yıl yaklaşık 68 milyar dolar harcamaktadır.(Kaynak: Binance)
Blok zincir teknolojisi ile; tüm kayıtlar şifreli olarak depolanır ve ilgili sigortacıyla bu gizlilik çerçevesinde paylaşılır.
Böylece, fraud işlemler için yapılan faturalandırma gibi dolandırıcılık işlemleri önleyebilir.
Oracle ve Eternity firmaları, sigorta sektörü için blockchain projesi geliştiriyor.

BlockChain teknolojisi, klinik araştırmalarda da kullanılabilir.
Örneğin; Tıbbi araştırmalar sonucunda elde edilen veriler ya da ilaçlar; klinik çalışmaların kalitesini arttırmak için test edilirler. Bu test için; ilaçları kullanacak, yararlanacak hastalar, kişiler genelde bu testlerden haberdar olmazlar. Ancak, kişilerin bu teste katılabilmesi için BlockChain teknolojisi ile kurulan bir katılım sistemi, klinik araştırma kaydını büyük ölçüde geliştirebilir.
Denemeler yapılırken, toplanan verilerin bütünlüğünü sağlamak için blok zincirler kullanılabilir.

Özellikle sağlık sektöründe veri depolama, paylaşma, gizlilik, erişim sınırı, koruma standartlarının tam uyumlu olması önemli. Bunun için özelleştirilmiş blockchain kayıt sistemleri kullanmaları gereklidir. Dolayısıyla, mevzuata uyumluluk, sağlık sektöründe bu teknolojiye geçişi biraz zorlayabilir.

6.Sosyal yardım alanı: Bağış-Hayır kurumları için blockchain altyapı teknolojisi kullanılabilir.
Yardım kuruluşlarının karşılaştığı bazı zorluklar var.
Örneğin; şeffaflık, hesap verebilirlik sorunları ve bağışları kabul etme yolları gibi.
BlockChain teknolojisi, şeffaflık, gizlilik, veri güvenliği ve kripto paralar ile bağış yapabilme imkanı sunduğundan, kuruluşların verimli bir şekilde para toplamasına çözüm olacaktır.
Aynı zamanda da, bağışların nereye, nasıl kullanıldığını takip etmek için yine blokzincir iyi bir altyapı teknolojisidir.
Hem hayır kurumlarının hem de toplumun kripto para ile bağış modelini benimsemesi, yaygınlaşması zaman alacaktır.
Bu konuda çalışan, BitGive Foundation, hayır kurumlarında bitcoin bağışları talep eden bir Amerikan sivil toplum kuruluşudur.

Ayrıca, evde yaşlı hasta ya da kimsesiz yardıma muhtaç insanların bakımı ile ilgili süreçlerin digital ortamda yürütülmesi bu modelde sağlanabilir, bunun yanı sıra;  hastalara bakan kişilere de madencilik metodu ile ödeme yapılabilir(Bitcoin’de olduğu gibi); bu, işsiz olan insanlar için de bir gelir modeli olabilir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte; bu tür metotlar, işsizlik, evsizlik gibi toplumun sosyal sorunlarına alternatif çözümler yaratabilir.

7.Gayrimenkul sektörü: Binalar, evler, araçlar gibi devlete ve vatandaşlara ait varlıklar için güvenli resmi kayıt defteri olma potansiyeli sunar BlockChain. Yurt dışı emlak alım-satımlarında da, digital ortamda hızlıca prosedürlerin yapılması, onayı, güncellenmesi ve ayrıca aracısız olacağı için, az maliyetli olmasına imkan sunar.

8.Ağ güvenliği: BlockChain, kriptografi denilen özel sanal şifreleme yöntemini kullanır. Böylece, siber saldırıları önleyen bir teknolojiye sahiptir.

Storj firması diğer adıyla The Storj Network firması, blockchain teknolojisi ile cloud’ta veri saklama projeleri geliştiriyor.
Storj firması, veri saklama konusunda, büyük cloud sağlayıcılar olan S3, Google, Microsoft’tan daha iyi olduğunu da iddia ediyor.

9.Oyun sektörü: Bir oyunun altyapısının sahibi, oyunu kapattığında; oyuncuların bu platformda harcadığı zaman, emek ve yaptığı olası ödemeler silinebilir. BlockChain teknolojisi üzerine kurulan bir oyun altyapısı ise; katılımcıların-oyuncuların konsensüs ( fikir birliği) mekanizması ile ancak kontrol edilebilir.

10. Enerji Sektörü: Petrol ve gaz gibi endüstrilerde üretici ve tüketici arasında, direkt bağlantı olması, komisyoncuları aradan kaldıracağından, maliyetleri düşürecektir.

Tüm bunların yanında, eğitim, savunma sanayi gibi birçok sektörde de Blok Zincir Teknolojisi uygulanabilir.

Türkiye ve Dünya’da BlockChain Projeleri Nelerdir?

BlockChain özellikle Dubai’de çok dikkat çekici.
Dubai, bu yıl,  devlet hizmetleri ile ilgili tüm dökümanlarını blockchain sistemine aktarmak için çalışıyor. Böylece, hükümette olası yolsuzluk sorunlarını önlemeyi, bürokrasiyi azaltarak, güvenli ve şeffaf bir ortam sağlamayı hedefliyor.
2 Nisan 2019’da Dünya’nın en büyük blok zincir zirvesi  Dubai‘de yapıldı ve Dubai şehri, zaten başlı başına bir blockzincir tabanlı akıllı şehir olmak için çalışmalar yapıyor.

Bu şehirde yer alacak, yararlı, etkileyici blok zincir projeleri için de yarışmalar yapıyorlar.
Yarışmayı kazananlara da Dubai’de iş kurma imkanı sunuyorlar.
BlockChain konusunda çalışan şirketleri de, Dubai’ye davet ediyorlar.
Bunlardan biri Alman yazılım firması SAP. SAP, teknoloji trendlerini altyapısına çok hızlı katan, hatta birçok farklı iş koluna yönelik SAP altyapı sertifika programlarını hızlı şekilde hayata geçiriyor.
SAP’yi daha çok muhasebe programı olarak duyuyor insanlar, ancak bunun çok daha ötesinde büyük yatırımları var. Bu yükselişi ile birlikte, Türkiye dahil birçok ülkede, farklı sektörlerde şirketlerin altyapısını oluşturdular. Dolayısıyla, şirketlerin, SAP konusunda çalışan arayışı da artmaya başladı.
Microsoft ve Oracle yazılım şirketlerinin en büyük rakibi aynı zamanda SAP’dir.
BlockChain üzerinde kendini geliştirmek isteyenler; özellikle SAP blockchain projelerini incelemenizi öneririm.
Örneğin; SAP Leonardo Blockchain teknolojisi üzerinde, digital defter tarzında, evrak işlerini online olarak halledebileceğiniz uygulamalar geliştiriliyor.
Evrakların normalde biliyorsunuz, fiziksel olarak incelenmesi, güncellenmesi, onaylama, reddetme süreçleri oluyor ve bu sırada, harcanan nakliye maliyeti ve zaman kaybı yerine, bu uygulama sayesinde, oturduğunuz yerden, butonlara tıklayarak, evrak işlerinizi halledebiliyorsunuz ve ürünlerinizi hızlıca piyasaya sürebiliyorsunuz.
SAP’nin logistik BlockChain projeleri de var. Hatta Dubai zirvesinde, bu konuda da tanıtımları oldu.
Bunun yanında, blockchain hizmetleri sunan Oracle, IBM, Microsoft ve Amazon gibi diğer şirketleri de takip edebilirsiniz.

Başka bir proje de; Dhonor Healthtech şirketi tarafından sağlık ve ilaç sektörü için geliştirilen bir mobil uygulama da tanıtıldı. Hastalar, sadece telefonlarına mobil uygulamayı indiriyorlar ve ilaç kullanımında, bir yan etki ile karşılaşırlarsa, ilaç firmasına ya da doktoruna; yine bu uygulama üzerinden online olarak bildirebiliyorlar.
Aynı zamanda, ilacın paketini açmadan, kullanıma uygun olup olmadığını da kontrol edebiliyorlar. İlaç aynı yerden mi gönderildi, daha önce açıldı mı ya da uygun sıcaklık dışında bir koşula maruz kaldı mı ilaçlar takip edilebiliyor.
Böylelikle sadece hastalar değil, ilaç şirketi de ilaçlarının güvenliğini kontrol etmiş oluyor ve gerekirse hızlıca ilaçlarını geri toplatma kararını alabiliyorlar. Dağıtılan ilaçların hangi ülke ya da şehirde kaç adet bulunduğu, hangisinin kullanıma uygun olduğu, kullanıma uygun olmayan ilaçların nasıl geri toplatılabileceğini izleyebiliyor ve bu organizasyonu kolayca yönetebiliyor.

19-21 Kasım 2019 tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona şehrinde 9. Expo Akıllı Şehirler Fuarı yapıldı. Bu etkinlikte, Dubai’nin Blokzincir Politikaları konusunda bir sunum yapıldı.
Bu konuda sunulan raporda; blok zincirle ilgili devlet kurumları ve özel şirketleri içeren küresel örnekler veriliyor,  yapılan araştırmaları, karşılaşılacak olası zorlukları belirtmişler ve ayrıca sorunları çözmeye yönelik ya da getireceği faydalarla ilgili rehber niteliğinde çalışmalar bulunuyor.

BlockChain’in Türkiye potansiyeli çok yüksek. BlockChain teknolojisini kavramaya çalışmamız kaçınılmaz olmalıdır.
Bu teknolojiyi günlük hayatımızda hissetmek uzun bir yolculuk olacağını da bilmeliyiz.
Çünkü, teknik tarafının yanı sıra yasal mevzuat tarafı da var. 10-15 yıl uzun bir süreç olacağını öngörebiliriz. Ancak, sürecin kendisi bile bolca fırsatlar sunacaktır.
Bu sadece yurt içi değil, bağımsız bireysel freelance yurt dışı çalışma olanakları da sağlayacak bir potansiyeldir. Şu an baktığımız ancak göremediğiniz pek çok fırsat yakında görünür olacaktır.

Dünya’nın en büyük kripto para borsası Binance’in kurucusu ve CEO’su, aynı zamanda Çin-Kanada asıllı Changpeng Zhao geçen sene zaten Türkiye’nin, finans dünyasında çok önemli hale geleceğini açıklamıştı.

Türkiye bu alanlarda en aktif pazarlardan biri, bunu zaten takip ederseniz, hem e-ticaret, e-ihracat, siber güvenlik, kripto para borsası gibi pek çok alanda gözlemleyebileceksiniz.
Almanya, İtalya, Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinden önde senaryolarımız bulunuyor.
Bu konuda, sitemizin 5G teknolojisi ile ilgili podcast’lerini dinlemenizi öneririz.

Çin zaten şu anda, kağıt para kullanmıyor, henüz blockchain parası olmasa da tamamen dijital para kullanıyor. Çin’in, Dünya’nın 1 numaralı ekonomisi olacağını düşünürsek, tahmin edersiniz ki Çin de, tüm ülkelerin block zincirini tanıyacaktır. Dolayısıyla, bu vesileyle BlockChain teknolojisini öğrenmenin önemini bir kere daha vurgulamış oluyoruz.
BlockChain hakkında güvenilir Türkçe kaynaklar arıyorsanız  BlockChain Network Nasıl Kurulur? konulu podcast’lerimizi dinlemenizi öneririz.

Türkiye BlockChain teknolojisi projelerinden de örnekler verebiliriz:

Şişecam firması,  BlockChain teknolojisi ile geliştirilen “Dijital Dolandırıcılık Tespit ve Kontrol Sistemi” kurdu. Nasıl işliyor?
Banka ödeme talimatını, online dolandırıcılık denetimi ve yasaklı şirket listeleri üzerinden tarattıktan sonra, güvenli şekilde iletmeyi sağlıyor.
BlockChain projeleri üzerinde çalışmayı düşünenler, bu tür ara faaliyetleri e-ticaret, e-ihracat platformlarına entegre etmeyi düşünebilirler, bunun için tool’lar çalışabilirler.Çünkü e-ticaret gibi online alışveriş platformlarında da froud işlemler bol miktarda görülmektedir. Şişecem firmasının projesi gibi sistemler bu sektörde de uygulandığında oldukça etkili olacağını düşünebiliriz.

Türkiye’deki blok zincir projelerine diğer bir örnek de Copyrobo projesini verebiliriz.
Copyrobo projesi; Blockchain teknolojisi ile geliştirilmiş web ve mobil uygulama projesidir.
Dünya çağında ülkelerin mevzuatlarına göre ve teknolojik gelişmelere göre, telif hakkı gibi fikri haklarının korumasını sağlıyor.
Örneğin; bir video içeriğinizi Youtube’ta paylaştığınızda; Copyrobo, videonuza, “CopyrightKey” ekliyor ve eserinizin korunduğunu görebiliyor, takip edebiliyorsunuz.
Ayrıca, insanlar, telif hakkı linkinden eser sahibini görüyor ve bir satın alma yapmak isterse sizinle hemen irtibata geçme fırsatı buluyor.
Copyrobo projesi; Güzel Sanatlar, Teknopark, Fen Bilimleri, Edebiyat, Eğitim, Gazetecilik, Mühendislik gibi pek çok alanda kullanılabilir.  Fikri hak olan her türlü alanda uygulanabilir.

Yeni teknolojiler hakkında detaylı bilgi için ve Türkiye ve Dünya’daki BlockChain Projeleri, BlockChain Hangi Sektörlerde Nasıl Kullanılıyor? gelişmeler, haberler, sektörler, seminerler, bilgi kaynakları ve daha fazlası için podcastlerimizi ve diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.

Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!

Podcast’leri dinlemeye alın!

@WOOpodcast Podcast Erişim Kanallarımız:

SoundCloud

iTunes

Spotify

YouTube

 

@WOOpodcastcom Sosyal Medya Kanallarımız:

LinkedIn

Instagram

Twitter

Facebook

www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast

 

 


Yorumumu Yazıyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar * ile işaretlendi


Oynat Kapak Parça Başlığı
Yazarları Takip Et
EN TR