0%

LinkedIn Reklam Verme Nasıl Yapılır? LinkedIn Reklam Modelleri Nelerdir?

Gönderen : woopodcast Yayınlanma:


LinkedIn Reklam Verme Nasıl Yapılır? LinkedIn Reklam Modelleri Nelerdir?

 

LinkedIn reklam maliyetleri diğer sosyal ağlara göre biraz daha fazladır.
Ancak, LinkedIn’de diğer sosyal mecralara göre fake hesaplar çok çok daha azdır. Bu yüzden, reklam kampanyalarınızda hedefleme yaptığınızda, reklamların doğru hedef kitleye gösterilmesi ve dolayısıyla dönüşüm alma oranınız da yüksek olacaktır.

LinkedIn’de kimler reklam vermelidir?

1.LinkedIn reklamları öncelikle B2B firmalarına önerilebilir.
B2B firmalarından da, yüksek değerli ürün ve hizmet satanlar, LinkedIn reklamlarını tercih etmeli. Çünkü reklama harcayacağınız tutarlar dönüşümleri karşılıyor olmalı.

2.Insan Kaynakları, işe alımlarda LinkedIn reklamlarını tercih edebilir. Çünkü LinkedIn, çok spesifik profesyonel nitelikleri hedeflemenize olanak tanıdığı için İK’ların normalde bir işe alım için harcayacağı maliyeti LinkedIn’de çok daha ucuza hallederek işlerini kolaylaştırabilir.

3.B2C hizmeti sunan firmalar da LinkedIn reklamları verebiliyor. Ancak, eğer bir B2C firması olarak profesyonel kesime hitap eden hizmet sunuyorsanız, o zaman LinkedIn’de reklam vermeniz mantıklı olabilir. Örneğin; kariyerini geliştirmek isteyenlere çeşitli uzmanlıklarda eğitimler sunan bir B2C firması iseniz o zaman LinkedIn’de reklam vermek mantıklı olabilir. Örneğin; Excel eğitimi, #charp, SQL, .net gibi yazılım eğitimleri, İnsan Kaynakları Uzmanlığı eğitimi, sosyal medya eğitimi, SAP eğitimi, ERP eğitimi vb. Bu tür B2C firmalarının doğru hedef kitleye LinkedIn’den ulaşma ihtimali yüksektir.

4.Daha fazla işletme sahibine veya beyaz ve mavi yakaya ulaşma amacındaysanız; LinkedIn’de reklam vermeniz oldukça mantıklı ve uygun maliyetli bir yöntem olacaktır.

LinkedIn’de dediğim gibi fake hesap sayısı diğer sosyal mecralara göre oldukça azdır. Genel olarak herkesin mesleği, ilgi alanları, çalıştığı firmalar LinkedIn’de açıkça doğru şekilde yazıyor. Bu yüzden reklam hedeflemesi yaparken başarılı olma oranı diğer sosyal mecralara göre oldukça yüksek olacaktır.

Bunların dışında kalan İşletmeler ise; yani LinkedIn’de reklam vermektense, Facebook Twitter ya da Instagram gibi diğer sosyal mecralarda reklam vermesi daha uygun olacak işletmeler ise;
B2C firmaları, e-ticaret firmaları, reklam ajansları ve hedef kitlesi daha geniş bir kesime hitap eden işletmeler olabilir. Özellikle Facebook reklam maliyeti, diğer sosyal mecralara göre çok daha uygundur. Başlangıç olarak reklam vermeye, Facebook’tan başlayabilirler ve bu öneriler başlangıç olarak bir yol haritası olabilir. Ancak, yine de her zaman her sosyal mecrayı anlatırken hatırlattığımız gibi test ederek, analiz ederek doğru alanınızı bulmanızda fayda olacaktır.

Linkedin’de reklam nasıl verilir? Linkedin reklam modelleri nelerdir? Linkedin’de reklam verirken nelere dikkat edilmelidir? Linkedin’de etkili reklam nasıl verilir?

1.Reklam Hesabı Oluşturma
2.Reklam Modeli Seçme
3.Hedef Kitle Belirleme
4.Bütçe Belirleme
5.Ödeme Bilgileri Girişi ve Reklamı Yayınlama

1.Reklam Hesabı Oluşturma
Linkedin reklamlarınızı Campaign Manager ( https://www.linkedin.com/campaignmanager/new-advertiser ) sayfasından verebilirsiniz. Reklamlarınızı verebileceğiniz başka bir alan da var. Profilinizdeki üst menüdeki “Work”’e tıklayorsunuz, karşınıza minik bir menü açılıyor, orada “Advertise” yani reklam verme butonuna tıklayarak, yine “Campaign Manager” sayfasına ulaşabilirsiniz ve reklamlarınızı oluşturabilirsiniz.
“Campaign Manager” sayfasındaki “Create account” yani “Hesap Oluştur” bölümünde reklamınızı vereceğiniz hesabı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra reklam modellerinizi seçmelisiniz.

Reklam modelinizi reklam verme amacınıza uygun seçmeniz önemli. Bu nedenle önce LinkedIn’de neden reklam verdiğinizi netleştirmelisiniz. Örneğin; marka bilinirliği için mi, yoksa satışlarınızı artırmak için mi reklam veriyorsunuz? Marka bilinirliği için ise display dediğimiz görüntülü reklamlar işinizi görebilir. Satış odaklıysanız CPC dediğimiz tıklama bazlı reklamlarla satış sitenize yönlendirme yapabileceğiniz reklam modellerini tercih edebilirsiniz.
Yoksa her ikisi için de mi reklam vermek istiyorsunuz? Ya da özellikle şirket yöneticilerine ya da IK’lara göstermek istediğiniz etkinlikleriniz, duyurularınız olabilir.

Eğer reklam verme amacınızı belirlediyseniz, hangi reklam modellerini kullanabileceğinizi de hemen paylaşalım:

2.Reklam Modeli Seçme

LinkedIn reklam modelleri nelerdir?

LinkedIn üzerinden; metin reklamları, görüntüleme (display) reklamlar, dinamik reklamlar, sponsorlu içerikler, doğrudan sponsorlu içerikler ve sponsorlu InMail reklamları verebilirsiniz.
Reklam ücretlendirmeleri ise, tıklama ve görüntüleme üzerinden yapılmaktadır.

LinkedIn reklam modelleri:

1.Metin Reklamları (Test Ads):
Marka bilinirliği ya da kampanyalarınız için bu reklam modelini tercih edebilirsiniz. LinkedIn’de zaman akış ekranında ya da şirket ve kişilerin profil sayfalarının en üst ve sağ tarafında görüntülenirler. Her sayfada toplamda dört adet görebilirsiniz. Görsel olarak sitenin logosunu ekleyebiliyorsunuz.
Reklamın metnine tıklayan kullanıcılar web sitenize yönlenebilir. En basit reklam modelidir. Eğer sponsorlu içerik reklamları ile birlikte kullanırsanız verimliliğini artırabilirsiniz.

2.Görüntülü Reklamlar (Display Ads):
Display reklamlar LinkedIn’e telefondan değil de, masaüstü sürümünden girdiğinizde sağ tarafta görünen reklamlardır. Resim olarak görebilirsiniz. Tıkladığınızda web sitenize yönlendirme yaptırabilirsiniz.

3.Dinamik Reklamlar:
Reklamı görüntüleyen kişiye göre içeriği değişen reklamlardır. LinkedIn üyelerinin ismini, son iş yerini, projeleri gibi profilindeki kişisel bilgilerine göre spesifik hedeflenerek oluşturulan; yani kullanıcının profilinden bilgileri çekerek kişiselleştirilen reklamlardır
Örneğin; size, bağlantılarınızdan birinin katıldığı grubu ya da bir firmayı takip ettiğini bildiriyor.
Örneğin; Ahmet, şu gruba katıldı ya da bu şirketi takip etmeye başladı gibi. Ya da şu firma şu pozisyonlarda eleman arıyor gibi reklamlar görebilirsiniz.
Dinamik reklamları, LinkedIn hesabınızın sağ bölümünde görebilirsiniz.

4. Sponsorlu İçerik Reklamları (Sponsored Updates):
LinkedIn hesabınızdan bir paylaşım yaptınız, ancak istediğiniz ilgiyi görmedi.
O zaman bu yayınladığınız içeriği, reklam panelinize girerek seçiyorsunuz ve hedefleme ve bütçelemesini ayarlayarak; bu normal paylaşımınızı, reklama dönüştürebiliyorsunuz.
Böylece paylaşımınızın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabildiğiniz reklam modelidir.
Bu reklam hedefleme yaptığınız kişilerin zaman akışında normal bir içerik gibi görünecektir.

Sponsorlu İçerik reklamlarınızda etkili bir görsel ve metin kullanarak dikkat çekebilirsiniz.
Genel olarak en çok etkileşim alan reklam modellerindendir. Bir kampanyanızı, etkinliğinizi, vereceğiniz bir eğitimi ya da markanızı bu şekilde duyurabilirsiniz.

5. Doğrudan Sponsorlu İçerik Reklamları (Direct Sponsored Content):
Sponsorlu İçerik reklamı gibi yine hedefleme yaptığınız kitlenin zaman akışında normal bir içerik paylaşımı gibi görünecektir. Ancak, farkı var.
Örneğin; farklı sektörleri, farklı kitleleri hedefleyerek, ard arda farklı reklamlar yayınlamak istiyorsunuz, ancak bu sırada bu reklamların, sizin profilinizin zaman akışınızda görünerek mevcut içerik paylaşımlarınızın bütünlüğünü bozmasını istemiyorsunuz.
Yani zaman akışınızda görünmeyecek şekilde, yaptığınız reklamların sadece hedeflenen kitlelerin akışında görünmesini sağlamak istiyorsanız; doğrudan Sponsorlu İçerik reklamlarını tercih edebilirsiniz. Böylece LinkedIn sayfanızın içerik bütünlüğünü, reklamlı paylaşımlara yer vermeden koruyabilirsiniz.

6.Sponsorlu InMail Reklamları (Sponsored InMail):
Hedefleme yapılan LinkedIn üyelerine; özellikle pazarlamacılara; e-mail gönderilerek; etkinlik, haber, kampanya ya da diğer duyurularından haberdar etme imkanı sunan reklam modelidir.
Sponsorlu InMail ile gönderilen mailler kişilere spam olarak düşmez.
Çünkü kişiler markalardan ancak belli zaman aralıklarında mail alabiliyor.
Böylece,gelen mailler spam olmadan hedef kitlenin görmesi sağlanabiliyor.
Mailin okunma oranını artırmak için de,kişiler LinkedIn’de online olduklarında bu mailleri alıyorlar.
Bu reklam modelinde, diğer Sponsorlu içerik reklamlarından farklı olarak; uzun metinler yazma imkanı da var. Görsel de ekleyebiliyorsunuz. Görsele link vererek, sitenize yönlendirme de yaptırabilirsiniz. Metninizi, hedef kitleye göre kişiselleştirerek de gönderebilirsiniz.
Bu şekilde maili alan kişinin daha fazla dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz.3.Hedef Kitle Belirleme
Amacınıza uygun reklam modelini seçtikten sonra, reklamınızı görmesini istediğiniz hedef kitlenizi belirleme aşamasına geleceksiniz. Hedeflemek istediğiniz LinkedIn kullanıcılarını çok doğru şekilde tanımlamalısınız. Tam olarak reklamınızla ilgilenecek kişilerin demografik bilgilerini seçmelisiniz. Örneğin; lokasyon, sektör, görev tanımı, okul, üye olunan gruplar, şirket büyüklüğü, deneyim süresi, şirket takipçileri, şirket bağlantıları, cinsiyet, yaş grubu gibi şirket ismine kadar hedefleme seçenekleri bulabilirsiniz. Ayrıca özel kriterlerinizi de oluşturabilirsiniz. Remarketing olarak bilinen yeniden pazarlama yöntemini uygulayarak da, sizinle daha önce iletişimde bulunan kişilere de reklamınızı gösterebilirsiniz.
Yüksek etkileşim almak, dönüşümlerinizi artırmak için, hedef kitleyi doğru seçmek önemlidir
Geniş bir hedef kitle değil, onun yerine daha dar, reklamınızla ilgilenecek, spesifik, nokta atışı hedef kitle oluşturmak daha karlı ve etkili olacaktır.

4.Bütçe Belirleme
Hedeflemenizi yaptıktan sonra da son adım olarak bütçenizi belirleme ve reklamı yayınlamanız gerekiyor. Bütçe adımında; LinkedIn reklam panelinde, günlük bütçenizi belirleyebileceğiniz, teklif verebileceğiniz ve kampanya süresini seçebileceğiniz bir alan göreceksiniz.
Ayrıca, Tıklama başına ödeme (CPC) ve görüntüleme başına ödeme (CPM) şeklinde iki farklı teklif seçeneği bulunuyor. Tıklama almanız gereken bir durum yoksa örneğin; reklamı bir web sitesine yönlendirmek ya da bir içerik sayfasına yönlendirmek gibi linklendirme yapmanız gereken bir durum yoksa, görüntüleme başına ödeme şekli olan CPM’i seçebilirsiniz.
Bütçenizi, bir reklam için günlük ne kadar harcama yapabileceğinizi düşünüyorsanız, ona göre belirleyebilirsiniz.
Teklif alanı ise; reklamınızın görünme sıklığını belirliyor.
Örneğin; bir kullanıcı LinkedIn sayfasını açtığında, LinkedIn algoritmasına göre reklam verenler arasında bir açık artırma oluyor. Kullanıcı, en yüksek teklifi veren reklam sahibinin reklamını görüntülüyor.
Reklam teklifinizi belirlerken, LinkedIn size hedef kitlenize ulaşmak için bir teklif aralığı öneriyor. Teklif aralığının üstünde teklif verirseniz daha doğru olacaktır. Ancak tabi, teklifinize göre görüntülenme sıklığınız arttıkça, reklamınıza tıklanma olasılığı da artacağı için bütçenizin daha hızlı tükenme durumu da olacaktır. Bu, kampanya sürenize de bağlı olarak işleyecektir.
Bu metriklerin dengesini, reklam verdikçe ve performansı analiz ettikçe dengeleyebilirsiniz.
Eğer reklamınız rekabet ettiğiniz bir konuda ise, o zaman reklamlarınız daha maliyetli olacaktır. Bu durumda daha az rekabet olacak hedef kitleleri deneyerek ilerleyebilirsiniz.

5.Ödeme Bilgileri Girişi ve Reklamı Yayınlama
Bütçelemeyi de tamamladıktan sonra reklam maliyetinizin çekileceği ödeme bilgilerinizi de girerek reklamınızı yayınlayabilirsiniz.

İstediğiniz zaman da reklamlarınızı durdurabilirsiniz. Belirlediğiniz bütçe bittiğinde ya da kampanya süreniz sona erdiğinde reklamınız otomatik olarak yayından kalkacaktır.

İşletme hesaplarının ticari amacı da olduğundan, her zaman bahsettiğimiz gibi yapılan paylaşımların ölçülebilir, erişilebilir ve anlaşılabilir olması gerekir. Performansınızı ölçmeyi ve sonuçlarına göre çalışmalarınızı iyileştirmeyi unutmayın.

Linkedin’de reklam verirken nelere dikkat edilmelidir? LinkedIn’de etkili reklam nasıl verilir?

 

Etkili LinkedIn reklamları için buraya kadar ki anlatımlarda pek çok detaya yer verdik ancak, reklamlarınızı oluştururken unutulmaması gereken bazı önemli ayrıntıları 10 madde halinde sıralıyoruz.

1.Reklam modelinizin reklam yapma amacınıza yönelik seçilmesi önemli.

2.Reklam metninizi oluştururken hitap ettiğiniz kitleye ve içerik konunuza uygun bir ifade şekli belirlemelisiniz. Örneğin; beyaz yaka, mavi yaka, yaş grubu, eğlenceli bir etkinliğe davet ederken ya da ciddi bir konudan bahsederken üslubunuzu uygun şekilde belirlemelisiniz.

3.İçerikte bahsettiğiniz işin, uzmanlık alanındaki jargonlarını da kullanabilirsiniz. Konuya hakim olduğunuzu bu şekilde gösterebilirsiniz. Ancak, tüm içerik yabancı bir makaleymiş gibi görünmemeli, ölçülü şekilde, en çok bilinen kelimelerde işin jargonunu kullanabilirsiniz.

4.Metinlerinizde “nasıl kullanılır” konulu ya da “liste” şeklinde anlatma modelleri, daha çok etkileşim yaratıyor. Reklam metinlerinizde de bu şekilde soru sorarak ya da içeriğinizin uygunluğuna göre mini listeleme yöntemi ile metinlerinizi oluşturabilirsiniz.

5.Reklam görsellerinizi, içeriğe uygun ve mutlaka yüksek çözünürlükte seçmeniz etkili olacaktır.
Sonuç olarak kişinin zaman akışında reklamınızı fark etmesi için göze de hitap etmelisiniz.
Güzel görünen, konuyu anlatan dikkat çekici bir görsel tercih etmelisiniz.

6.LinkedIn reklam modelinizin, gösterim şekillerini siz seçebiliyorsunuz, LinkedIn de, size otomatik olarak en çok tıklama alan reklamı önde göstererek yardımcı oluyor. Yine de, farklı şekilleri de seçerek sizin reklamınıza en çok hangi şeklin etkileşim alacağını test ederek sonuçlara göre reklamlarınızı şekillendirebilirsiniz. Performansı düşük reklamları durdurabilir, yüksek olan reklamları artırabilirsiniz.

7.Reklamlarınızda, “Call to Action” (Eyleme Çağrı) butonu eklemeyi unutmayın. Reklamlarınızdan daha fazla etkileşim almak için mutlaka eylem butonu ekleyin. Örneğin, “Daha Fazla Bilgi Al” gibi butonlara yer verebilirsiniz ve bu buton ile web sitenize ya da içerik konunuzla ilgili sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz.

8.Diğer sosyal mecralar gibi LinkedIn de, en çok mobil cihazlardan ziyaretçi alıyor.
Reklamlarınızı mobilde düzgün görünecek şekilde düzenlemelisiniz.
Örneğin; mobilde bir Sponsorlu InMail açıldığında, çok uzun yazılar görmek kullanıcıyı sıkabilir.
Daha kısa bir metinle, açıklayıcı şekilde yazarak, görsel de kullanarak, net bir şekilde iletmek istediğiniz mesajı verebilirsiniz.

9.Reklam hedeflemenizi yaparken, alakalı kitleyi seçtiğinizden emin olun.
Örneğin;  .Net yazılım eğitimi ile ilgili bir InMail göndereceksiniz. Bunu, profilinde İçerik Editörü yazan birine göndermeyin; BT yani Bilgi Teknolojileri yazan ya da yazılım yazan birine gönderebilirsiniz.

10.Hedef kitlenizi geniş tutmayın. LinkedIn’in hedefleme kriterlerinde çok sayıda kriter bulunuyor. Ayrıca özel kriterler de oluşturabileceğinizden bahsetmiştik. Reklam içeriğinize uygun şekilde, mümkün olduğunca nokta atışı için hedef kitlenizi daraltın.
Hedefleme yaparken, LinkedIn’in demografik bilgilerini kullanarak, reklamınızla en çok ilgileneceğini düşündüğünüz demografik özelliklerdeki kitleyi hedeflemelisiniz.
LinkedIn reklamlarının zaten maliyetli olduğunu belirtmiştim. Bütçenizi en doğru şekilde kullanarak reklamlarınızdan verim alabilmeniz için hedeflemenizi mümkün olduğunca spesifikleştirmeniz faydalı olacaktır. Ancak, başarılı bir reklam için de en az 100.000 kişilik bir kitle oluşturmak gerekir.

Sosyal medya yönetimi hakkında tüm detaylar ve örnekler için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.

Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!

@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast


Yorumumu Yazıyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar * ile işaretlendi


Oynat Kapak Parça Başlığı
Yazarları Takip Et
EN TR