0%

İşletmeler Neden Sosyal Medyayı Kullanmalıdır? Sosyal Medya Yönetimine Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Bir İşletme Sosyal Medya Çalışmalarına Nasıl Hazırlanmalıdır?

Gönderen : woopodcast Yayınlanma:


İnsanlar, ürünler, hizmetler, markalar hakkında daha fazla bilgi, öneri, ilham almak ya da eğlence arayışıyla sosyal medya kanallarını ziyaret eder ve önemsedikleri şeyleri keşfederler.
Arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla ve diğer markalarla sosyal medya aracılığı ile etkileşime girerler.
sosyal medya bir iletişim ağıdır.
İşletmeler de bu sosyal ağda potansiyel yeni müşterilere ulaşabilir, marka bilinirliğini artırabilir, müşteri ile ilişkilerini güçlendirebilir, ürün ve hizmet hakkında gelen sorulara hızlıca cevap verebilir ve kendi sektöründe bir bilgi kaynağı haline de gelebilir.
Tüm bunlar İşletmelerin kalıcılığını ve satışları da artıracaktır.
Bu nedenle, sosyal medya sunduğu bu fırsatlarla işletmeler için bir gereklilik haline gelmiştir.

Bir işletme olarak sosyal medya ağına katılmadan önce bilinmesi gereken önemli konular var.
Bunları detaylandırmak istiyorum.
Öncelikle, sosyal medya neticede bir iletişim ağı olduğundan, başarılı olabilmeniz için, insanlarla duygusal temasınız da olmalı.

Prof. Dr.Joep Cornelissen’in Corporate Communication (Kurumsal İletişim) kitabında
Şöyle bir başlık vardı; “Başarılı Kurumsal İletişimin Sırrı; Cesaret, Dürüstlük, Şeffaflık ve Samimiyet”
Her bir kelime kendi içinde çok kritik deneyimler sonucu sunulan nasihatlar diyebilirim. İlerleyen bölümlerde bu değerli kitaptan paylaşımlar yapacağım.
Ama şu an, başlangıç için, bu tanımları anlamak, gerçekten benimsemek işinizi çok kolaylaştıracak.
“Cesaret, Dürüstlük, Şeffaflık ve Samimiyet”. Bu sözler, sosyal medya çalışmalarınız sırasında bakış açınızın ne olması gerektiğini anlatıyor aslında. Bu şekilde, motivasyonunuzu neye vermeniz gerektiğini biliyor olacaksınız, yaptığınız işten keyif alacaksınız.

Bunun dışında, işletmenizin vizyon ve misyonunu tam olarak belirlemek önemli.
İnsanların sizden ne bekleyerek geldiği ve buna karşılık sizin bunu anlayarak, onlara ne verebileceğiniz ve nasıl verebileceğiniz önemlidir. Bunların saptanması için, işletme önce kendini doğru şekilde tanımlayabilmelidir. İşletmenin ya da markanın tanımlanmasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını 17 madde halinde sıralıyorum.

1.İş alanı belirlenmeli
Hangi sektördesiniz? Ürün mü hizmet mi satıyorsunuz? Yoksa eğitim mi satıyorsunuz?

2.Müşteri hedef kitlesinin kim olduğu belirlenmeli.
Beyaz yaka, mavi yaka ya da çalışan bir kesime hitap etmiyor da olabilirsiniz, ev hanımlarımıza hitap eden ürünler de satıyor olabilirsiniz.
Hitap ettiğiniz yaş grubunedir? Örneğin; 25-30 yaş grubu mu yoksa daha alt ya da üst yaş grubuna mı hitap ediyorsunuz?
Hitap ettiğiniz cinsiyet nedir? Kadın mı erkek mi yoksa her ikisi mi…gibi demografik bilgilerin belirlenmesi gerekiyor.

3.Müşteriler için neler yapılabilir?
Bir işletme olarak, sosyal medyada etkileşiminizi artırmak için takipçilerinize zaman zaman neler verebilir ya da vaat edebilirsiniz? Örneğin; hediyeler, eğitimler, etkinlikler, çekilişler…vb  gibi. Çekiliş sonucu ne tür ödüller verebilirsiniz? Size katılım sağlaması için cazip kılacak neler yapabilirsiniz? Bunları belirlerken tabi hedef kitlenizin kim olduğu da önemli. Bu yüzden özellikle bu sıralamayla anlatıyorum. Az önce hedef kitlenizi belirlemeniz gerektiğinden bahsetmiştim. Hedef kitlenize cazip gelecek ödüller belirlemelisiniz.

4.Ürün ya da hizmet kapsamı nelerdir?
Dönemsel ihtiyaçlara göre bir ürün hizmet listesi yapılmalıdır. Çünkü her dönem ihtiyaçlar değişebiliyor. İlgiyi sürekli üzerinizde tutmak için insanların o an ki dönemde ihtiyacı olabilecek ürün ve hizmetleri sunmanız gerekir. Ve bu ürün ve hizmetlerinizin kapsamını da o an ki dönemin koşullarına göre belirlemeniz gerekir.

5.Ödeme yöntemleri ve satış yapılan bölgelerin nereler olduğu belirlenmeli.

6.Satış yapılan mağaza ya da ofisin resimleri dosyalanmalı.
Sosyal medyada insanlar gerçek çalışma ofislerini merak ederler. Bu nedenle, arada bir ofis fotoğrafları paylaşmak hem samimi hem güven verici olacaktır.
Bazen eğlenceli ofis fotoğrafları ya da videoları da paylaşabilirsiniz. Örneğin; etkinlik ya da workshop’larla ilgili fotoğraf ve videolarınız da olablir. Bu tür anlarınızın olduğu resimler videolar ya da gif’ler varsa onları dosyalayın ve arada bir paylaşım yapmayı unutmayın.

7.Rakipler belirlenmeli.

8.Rakiplerin fark yaratan özellikleri nelerdir? Belirlenmeli.

9.İşletmenin hedefi nedir?
Başarılı olunması gereken konu ve çözülmesi gereken problemler nelerdir? Başarılı olmanız için halihazırda insanların ihtiyaç duyduğu bir duruma ya da probleme çözüm getiren bir yaklaşımınız olması, bir değer oluşturmanızı sağlar. İnsanlar, bu değer sayesinde size ilgi duyar. Dolayısıyla, işletmenizin sosyal medyadaki hedefini belirlerken, kendinize bu soruyu sorarak işe koyulmanız sizi öne çıkaracaktır.

10. İşletmenin sosyal medyadan beklentisi, başarı ve başarısızlık kriterleri belirlenmeli.
Evet, işletmenin insanlara değer katacak hedeflerinin olması gerektiği gibi, sizin de bir işletme olarak fayda sağlayacağınız beklentileriniz olmalıdır. Buna göre de, çalışmalarınız sonucu ne kadar ilerlediğinizi ölçümlemek için önceden belirleyeceğiniz başarı ve başarısızlık kriterleriniz olmalıdır.
Ayrıca, işletmeler bilir; bu kriterler sadece sosyal medya platformları için geçerli değildir; bir iş ya da bir proje yaparken bile her zaman önemli bir konudur. Kriterlerinizi önceden belirlemelisiniz.

11.Fark yaratacağı düşünülen özellik, ürün ya da hizmet nedir?
Bir işletme olarak, hangi özelliğinizle rakiplerinizden ve sektör oyuncularından farklı olduğunuzu net olarak belirlemeniz gerekir. Kendinize özgü bir duruşunuz ve özgünlüğünüzün olması, her zaman cazip olacaktır. Bu sadece B2C iş dünyasında değil, günlük insan ilişkilerinde de böyledir. Dolayısıyla, sosyal medya da bir iletişim ağı olduğundan, farklarınızı ortaya koymanız bu platformlar için de oldukça önem taşıyor.

12.İşletmenizin yaptığı işle ilgili en aktif olan sosyal medya kanalının hangisi olduğunu inceleyin.
İşletmenizin faaliyet alanı ile ilgilenen kullanıcılar en çok hangi sosyal medya kanalında bulunuyor?
Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube…vb gibi tüm sosyal medya kanallarının incelenmesi faydalı olacaktır. Burada rakiplerinizi de inceleyebilirsiniz.
Örneğin, kariyer eğitimleri satan bir işletmeyseniz, sizin daha çok Linkedin için efor harcamanız faydalı olacaktır.
Eğer siz, göze hitap eden, estetik, popüler ürünler satan bir işletmeyseniz o zaman instagram paylaşımlarınıza ağırlık verebilirsiniz.
Eğer hedef kitleniz çok genişse, mesela siz her yaştan insana hitap edecek ürünler satıyorsanız, o zaman Facebook’u tercih edebilirsiniz. Çünkü Facebook en eski sosyal medya plaformu olduğundan kullanıcı sayısı çok fazladır ve çok geniş bir yaş grubuna sahiptir.
İnceleyerek işe en uygun olan, yani o iş ile ilgili en çok etkileşimin gerçekleştiği sosyal medya kanalları belirlenebilir. Bunu belirledikten sonra çok detaylı şekilde bu kanalların nasıl kullanıldığı öğrenilmelidir.
Bu kanalların nasıl kullanıldığı ve yapılabilecek etkileşimleri İşletmeler için Sosyal Medya Yönetimi Eğitim Podcast Seti serisinden dinlemenizi öneririm. Bu şekilde sosyal medya hakkında bütünü görebilir ve çalışmalarınız için doğru stratejileri belirleyebilirsiniz.

13. Hangi sosyal medya kanalında olacağınızı belirlediyseniz eğer, belirlenen sosyal medya kanalından, hesabınızı açtığınızda; yakın çevrenizi ya da çalışanlarınızı haberdar ederek takip etmelerini ve desteklemelerini sağlayabilirsiniz. Bu da etkileşimi hızlandıracaktır.

14.İşletmenin bir web sitesi olmalı ve bu web sitesinde içeriklerine bolca yer vereceğiniz blog sayfası  olması önemli. Blog sayfasında yayınlayacağınız içeriklerin konusu;  ürünler, hizmetler, marka, sektör gibi işin bağlantılı olabileceği konularla ilgili olabilir, metin görsel ya da video içeriklerden oluşabilir. Bazen blog sayfaları kendi sektöründe bir kaynak bile oluşturabilir. Buna çok güzel bir örnek SherpaBlog’u verebilirim. Sherpa, UX/UI tasarım yapan bir ajanstır. SherpaBlog olarak, tasarım üzerine makaleler, röportajlar gibi birçok bilgiye ulaşabileceğiniz kendi alanında bir kaynak oluşturuyor. Kendi sektörünüzle ilgili blog sayfanızı nasıl hazırlayabileceğiniz konusunda size referans olacaktır.
Ayrıca, blog sayfasında bu içeriklerin güncel olarak eklenmesi, geliştirilmesi kalıcılık sağlayacaktır.
Bu blog içeriklerinizi zaman zaman sosyal medya kanallarınızdan da paylaşmanız takipçilerinizle etkileşimi artıracaktır. Bu da süreklilik, marka değeri, bilinirlik ve satışları etkileyecektir.
Çünkü, insanlar faydalı bilgiler görmek için de sizi takip edebilirler. Herkes sadece ürün ya da hizmetleriniz için değil, sadece kendilerini geliştirecek bilgiler verdiğiniz için de sizi takip edeceklerdir.
Bu nedenle, blog içeriklerinizi zaman zaman sosyal medya hesaplarınızdan da paylaşabilirsiniz.
Faydalı bilgiler içeren blog yazıları hazırlamak için efor harcayabilirsiniz.

15.Ülke ve Dünya gündeminde, içeriklerde yer verilmesi gereken bir tarih, takvim, olay, gündem olup olmadığı haftalık olarak kontrol edilmeli ve uygun içerikler hazırlanmalı. Bunun için tüm dünyada hangi bölgede hangi konularda arama yapıldığını gösteren Google Trends sitesini de inceleyebilirsiniz
( https://trends.google.com/ )

16. Artık Sosyal Medya Planı oluşturma vakti geldi. Hangi gün, hangi saatte, hangi içeriğin paylaşılacağı belli olan bir tablo oluşturulmalı. Bu tabloyu haftalık, 15 günlük ya da aylık yapılabilirsiniz.
Ülke ya da Dünya gündeminde değişebilecek ani konular da, hemen aksiyon alınması ve yeni bir içerik eklenebileceği unutulmamalı. Bunun bilincinde olarak hazırlıklı olmanızda fayda var.
Biliyosunuz şu anda bir salgın söz konusu, daha önce deprem ya da stratejik ve siyasi durumlarımızdan dolayı ülkeler arası gündemler olabiliyor. Markanızın prestijine uygun ölçüde ve içerikte, gereken zamanda paylaşım yapmaya hazırlıklı olmalısınız.
Tabi ki sürekli gündemle ilgili paylaşım yapmayın, bu çok yanlış. Markanızın tarzına, duruşuna uygun nitelikte gündem içerikleri paylaşabilirsiniz.

17. Son olarak, bir işletmenin sosyal medya ve digital pazarlama stratejilerini yönetebilmesi ve geliştirebilmesi için yapılan çalışmanın mutlaka ölçülebilir, erişilebilir ve anlaşılabilir olması gerekir. Bu nedenle çalışmalarınızı analiz edilmeyi asla unutulmamalısınız.
Sosyal medya kanallarının ölçümleme platformlarından sosyal medya yönetimi podcast’lerinde bahsediyorum. Doğru metrikleri değerlendirmenizde bu konular çok önemli. Bu yüzden, çalışmalara başlamadan önce ya da çalışmalarınız esnasında podcast’leri dinlemenizi öneririm. Böylece, gelecek yeni çalışmalarınızı da geliştirebilir ve daha etkili bir sosyal iletişim ortamı sağlayabilirsiniz.

Tüm detaylar için diğer sosyal medya blog yazılarını ve sosyal medya podcast’lerini inceleyebilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm konularda Forum sayfasından başlık açarak, diğer insanların deneyimlerini de öğrenebilirsiniz. Deneyimin de bir değer olduğunu unutmayın.

Bilgileri beğendiyseniz ve digital teknolojileri merak ediyorsanız takipte kalın!
Podcast’leri dinlemeye alın!

@WOOpodcast Erişim Kanallarımız:
RSS Feed
SoundCloud
iTunes
Spotify
Google Play
Instagram
Facebook
Twitter
Linkedin
Youtube
İletişim
www.woopodcast.com Digital Entelektüel Podcast



Yorumumu Yazıyorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak Gerekli alanlar * ile işaretlendi


Oynat Kapak Parça Başlığı
Yazarları Takip Et
EN TR